Thursday, May 3, 2012

Siit ja sealt.

Võib öelda, et kevad on käimas täie hooga. Ilmad on soojad, muru juba kasvab, puud vaikselt rohetavad ja elu laudas muutub aina huvitavamaks.
Niisiis, sai kitsed välja lastud. Seda juba pea nädal tagasi. Nüüd, kui veel natuke soojemaks läheb, siis saab nad jäädavalt õue jätta. Hetkel laseme nad veel ööseks lauta.
Küülikupojad on nüüd 2,5 nädalat vanad. Silmad on lahti ja vaikselt jooksevad juba mööda puuri ringi. Kuna pelgasin natuke selle küüliku pesa kallale minna, siis peab tunnistama, et ma ei tea siia maani kui palju poegi siin kokku on. erinevate lugemiste järgi võib neid olla kuni 7. Aga no eks lähiajal selgub täpsemalt. Tegemist on siis meie uute küülikute järeltulijatega. Teise emaküülikuga pole siiani pojaõnne olnud. Vaikselt kahtlustan, et vanem isaküülik on liiga vana ja ei saa asjaga hakkama. Nimelt on juba kolm paaritust ebaõnnestunud järjest. Eks paistab, mis edasi saab. Hetkel veel meelt ei heida, sest väga tahaks saada sellelt isaselt veel ühe viimase pesakonna, enne kui ta vanadekodusse puhkusele siirdub:D
Kanade haudumisprojekti võib suht ebaõnnestunuks kuulutada, kuna ligi kahekümnest munast mis sai alla pandud, koorus ainult 5 tibu. Nendest elujõulisi oli ainult kolm ja hetkel on alles ainult 2, sest üks kanamammidest oli nii stjuupid, et tallus oma ainsa tibu surnuks. Selles, et kooruvus nii väike oli, saan siiski põhiliselt iseennast süüdistada, kuna alustasin selle asjaga vist liiga vara. Paljud tibud olid küll välja arenenud, kuid liiga nõrgad, et munast väljuda. Järgmisel aastal olen targem.
Kanakasvatuse positiivse poole pealt võin aga rõõmustada uute tibude üle kelle ostsin pühade ajal. Tegemist on lavendel araucanadega, kes peaksid tulevikus siniseid mune munema. Eelmisel aastal püüdsin neid ka kasvatada, kuid neljast tibust, kes mul olid kasvas 3 kukke ja kana. Kana kahjuks täisikka ei jõudnudki. Seetõttu võtsin sel korral tervelt 10 tibu ja nüüd loodan, et ehk ikka mõni seal kambas on kana. Loodetavasti varsti tibude kari suureneb. Plaanis on veel paar erinevat tõugu juurde võtta. Sellest aga juba siis kui nad kohal on.
Kalkunid said kanalast välja visatud. Sügisel demonstreerisid nad oma suurt lennuoskust ja seetõttu sai nende kanala väljakäik tehtud kõrgemale kui kanadel. tundus loogiline, et nad sealt ilma probleemideta välja saavad. Noh, emane ju saigi aga isane ei plaaninudki majast lahkuda. Lõpuks ei jäänudki muud üle kui neile sisse seada õues õdus varjualune ja mõlemad püsivalt õue eraldada. Hetkel tundub see vist hea idee, sest lõpuks said nad oma armumängudega ka algust teha. Pluss õues on neil palju rohkem ruumi. Nüüd jääb veel loota, et emakalkun varsti haudele läheb. Mune on juba päris palju munetud.
Mõned pildid ka kevadest:

uus kitseaed
kitsekari
kalkunite pulmatants
küüliku pesa

tibula

No comments:

Post a Comment